Što je ekspedicijsko krstarenje?

Kao što samo ime kaže, ekspedicijsko krstarenje je iskustvo istraživanja i avanture u dalekim i djelomično istraženim krajevima Zemlje. To je više iskustvo poput istraživanja National Geografica nego standardno luksuzno putovanje.

Ekspedicijski putnički brodovi ili ekspedicijske jahte su manji brodovi plitkog gaza koji su u stanju prići jako blizu slabo posjećenim lukama i područjima, pa svako putovanje izgleda poput zanimljive istraživačke ekskurzije.

Što razdvaja ekspedicijsko putovanje od „normalnog“ putovanja brodom ili jahtom?

Na „tipičnom“ putničkom brodu ili luksuznoj jahti, putovanje je formirano jedinstvenim mjerilima baziranim prema iskustvima posjećenih mjesta organiziranih za zabavu (kako na kopnu tako i na brodu), koju obavlja „ cruise staff“. Svi takvi brodovi su vezani za trenutnu sezonu i zanimljive luke relaksacije i razonode.

Ekspedicijska putovanja su vođena ekspedicijskim timom, gdje voditelj i njegov tim znanstvenika, prirodoslovaca i predavača, uz putovanja edukacijski pristupaju klijentu prezentirajući im: političko stanje područja, kulturu, povijest, geologiju,geografiju, biologiju, ekologiju i antropologiju svakog posjećenog područja.

Za vrijeme ekspedicijskog putovanja, voditelj tima često uključuje putnike u dnevne programe, te se često segmenti putovanja mijenjaju sukladno vremenskim uvjetima ili specifičnim željama klijenta, a ta fleksibilnost omogućuje mnoge prednosti te individualni pristup svakom klijentu.

Jasno je da ovaj format putovanja nije za svakoga. Važno je napomenuti da je ključ ekspedicijskog putovanja korištenje gumenih zodijaka (desantnih čamaca) umjesto brodskih „tendera“ koje koriste regularni putnički brodovi.

Ne samo da korištenje takvih čamaca traži mnogo agilniji način transfera sa broda i nazad na brod, već su destinacije plaže, lednjaci ili stjenovite obale koje nemaju vez, te su takozvani „Wet Landing“ standardni dio iskrcaja putnika.

Čim putnici stignu na obalu, podijele se u manje skupine sukladno mogućnostima putovanja ili interesu, te zajedno sa ekspedicijskim timom pristupaju obilasku područja, razgledavanju ptica, pingvina, odlaze na kayaking, skijanje ( svemu što je ponuđeno u aktualnom putovanju).

Ovaj model ekspedicijskog putovanja ima i dodir velikog luksuza, jer, zamislite sebe dok putujete izmedju Arktičkih ledenjaka u zodijaku na samom Polu pa se vratite nazad na brod ili jahtu i dočeka vas lijepo uniformirani batler koji vam servira toplu čokoladu sa Baileysom.

Takvo putovanje je nešto što Argiros tim želi pripremiti za Vas!

Ako mislite da je ekspedicijsko putovanje nešto što bi željeli isprobati, a pitate se koja su najbolja područja, što sve možete očekivati na tim putovanjima ili kada je najbolje ići, Argiros je spreman odgovoriti na sva vaša pitanja i ponuditi vam najbolje ostvarenje vaših zamisli.

Iako ekspedicijski tip putovanja možete pripremiti bilo gdje na Zemlji gdje brodom možete doći, pod linkom DESTINACIJE su spomenute one koje su trenutno najpopularnije te na koje već godinama vodimo naše klijente.