Destinacije

ALJASKA

Aljaska je jedan od prvih izbora onih gostiju koji žele „smočiti“ svoje noge u ekspedicijskom putovanju. Ako spomenemo prirodne ljepote ( biologiju, ekologiju, geologiju) Aljaska ih ima SVE. Mali putnički brodovi ili ekspedicijske jahte idealni su za prilaz područjima gdje veliki brodovi ne mogu ići zbog raznih zabrana i gdje su do sada sva putovanja bila kopnenim putem. Brodovi uvijek ostanu usidreni preko noći u izdvojenim područjima, tako da je većina životinja koja lovi ili se hrani u svitanje i sumrak vidljiva svim klijentima sa palube broda, ili prozora kabine. Iskustvo je neopisivo! Naravno, ukoliko se radnja ne odvija u blizini broda, neizostavni su dnevni izleti zodijacima. Također, naš tim se brine o potpunoj edukaciji o svim područjima kao i o svim lokalnim mogućnostima.

Kada ići?
Glavna sezona je od svibnja do kraja kolovoza, iako se sezona može produžiti ukoliko se putovanje započne ili završava u blažim klimama British Columbije sa neizostavom posjetom Vancouvera.

Što raditi?
Sve je ovdje podređeno prirodi. Možete pješačiti, penjati se na ledenjak, ili se voziti gumenjakom oko 1000 godina starog ledenjaka. Možete koristiti kajake i gledati kako prijateljske foke plivaju za vama. Možete uživati u posjetu Tlingit Indijanskom rezervatu, gledati kitove i medvjede sa palube, hvatati svoje losose; zapravo uživati u svim blagodatima ove prekrasne destinacije.

 

AMAZONA

Iako organiziramo putovanja kroz cijelu Amazonu (od Belema do Manausa), sam Peru je više tražen i lakši za putovanje. Klijenti najčešće putuju u Limu prije nego dolete u srce džungle – Iquitos. To je jedini način za doći do Iquitosa jer nema cestovnog prometa sa ostatkom Perua. Kad se ukrcate u Iquitosu, naša ekspedicija počinje kroz Kolumbiju, nastavlja kroz Brazil i kroz sve pritoke Amazone.

Kada ići?
U Amazoni, vrijeme je kroz cijelu godinu slično tako da možete odabrati svoj mjesec kada želite putovati. Važno je napomenuti da na plovnost većih brodova i jahti utječe razina rijeka, te ćete imati najbolje iskustvo od prosinca do svibnja jer je to vrijeme visokih voda. U to vrijeme visoka voda poplavi prašumu i tako omogućuje nezaboravno iskustvo zodijacima – razgledavanje izoliranih područja, posjećivanje plemena koja su izolirana od civilizacije i upoznavanje njihove kulture.

Što raditi?
O razini rijeke ovisi hoćete li šetati kroz prašumu i razgledavati majmune, kukce, ptice te fascinantno cvijeće, ići u posjete malim selima gdje se možete uključiti u život domorodaca, posjećivati njihove škole, kupovati njihove suvenire itd. Cijelo putovanje je fokusirano na rijeku i sadržaj oko Amazone. Naravno, neizostavan je posjet Manausu, gradu u srcu prašume, te sudaranje rijeka Rio Negro i Rio Salimon.

ARKTIK

Posebno je omiljen u krugovima ekspedicijskog putovanja. Arktička Norveška specifično je područje Svalbarda, koji se nalazi sjevernije od Sibira i Aljaske i može vam ponuditi najbolje prizore na svijetu. Kao i Antartika, ovo područje traži brodove pojačane za putovanje kroz led i ima jako malu posjećenost. Većina putovanja kreće iz Norveškog grada Tromso ili Longyearbyen ( iako se neki putnici ukrcavaju na Islandu ili Greenland-u ) i kreće se uglavnom kroz Svaldbardski arhipelag uključujući najveći otok – Sptisbergen.

Kada ići?
Sezona ovih putovanja je kratka; uglavnom se posjećuje od lipnja do sredine kolovoza. Vrlo je riskantno putovati kroz led u ostalim dijelovima godine pa je najbolji mjesec lipanj.

Što raditi?
Najčešće klijenti zajedno sa našim prirodoslovcima pješače kroz tundre u potrazi za arktičkim lisicama te posjećuju napuštene stanice za nekadašnji lov na kitove. Ne zaboravimo spomenuti promatranje polarnih medvjeda sa sigurne udaljenosti. Šareni pokrivač divljeg cvijeća izgleda prekrasno u sivom pejzažu. Zodijacima putujete tik uz stare ledenjake i male komade leda te prolazite uz kamenite stijene prepune ptica.

ANTARKTIKA

Postoji li neljubaznije mjesto na Svijetu? Ako niste pingvin, orka ili foka – sigurno ne postoji. Što čini to već opisano područje zanimljivim za putovanje? Zapamtite, na 500 nautičkih milja obale, nema ni jedan stanovnik – samo divlji svijet i znanstvenici koji žive u kampusima.

Naše ekspedicije imaju nekoliko smjerova posjete Južnog Pola: dva iz Hobarta – Tasmanija i jedan iz Bluff-a –Novi Zeland, no naša glavna putovanja su organizirana polascima iz Ushuaije ili Buenos Airesa. Generalno, Južna Amerika je bolji način putovanja na Antarktiku jer je bliži put, ali potrebno je spomenuti 36 sati plovidbe kroz Drakeov prolaz koji ne preporučamo za ljude osjetljivog zdravlja i želuca, jer su nevremena konstantna i brodovi prilično „valjaju“.

Kada ići?
Antarktika ima kratku sezonu zbog neljubazne klime kroz cijelu godinu. Kako se nalazi ispod ekvatora, sezona je „obrnuta“, znači, centar ljetnih mjeseci od studenog do veljače je jedino vrijeme kada se nude ekspedicijska putovanja.

Što raditi?
Antarktika je srastanje bogate bioraznolikosti na obali sa spektakularnim terenom. Vidjet ćete sve vrste pingvina, kitove, sve pripadajuće sisavce i sve vrste morskih lavova i foka. Moramo ponoviti da je jako malo ljudi prisutno na Antarktiku, ali možete očekivati da će osoblje na postojećim istraživačkim stanicama htjeti podijeliti svoja otkrića i doživljaje sa vama.

GALAPAGOS

Glasoviti znanstvenik Charles Darwin bio je prirodoslovac na brodu Beagle i bio je očaran ovim fizički izoliranim otočjem. U 20. stoljeću, Thor Heyerdahl je navodno otkrio krhotine keramike na Galapagosu, koji se po njemu slažu sa krhotinama iz južnoameričkih indijanskih arheoloških nalazišta, što po njemu dokazuje da su otoci u južnom Pacifiku bili naseljeni stanovnicima koji su prošli ocean iz Južne Amerike. Toliko je interesa za posjet Galapagosu da je vlada Ekvadora koja ga administrativno vodi, zaštitila 97% otočja kao nacionalni park sa strogo kontroliranim turizmom.

Kada ići?
Pošto je Galapagos u ekvatorijalnom pojasu, topla tropska klima se ne mijenja cijelu godinu. Također, temperatura mora je stalna i blaga zahvaljujući Humboltovoj struji.

Što raditi?
Za prosječne eko-fascinirane turiste, glavno je kretati se ovom jedinstvenom biosferom, učiti o ovoj geologiji, stati licem u lice s otocima jedinstvene vrste, te naučiti iz prve ruke što je Darwin zaključio. Za one hrabre, to je neočekivano iskustvo ronjenja s morskim lavovima ili morskim psima čekičarima.

KORTEZOVO MORE ( KALIFORNIJSKI ZALJEV )

Također ga zovu i „najveća svjetska zamka za ribe“ jer se riba privučena plimom i morskim strujama najčešće nije u stanju vratiti natrag u Tihi Ocean kroz uski prolaz Cabo San Lucas, gdje Kortezovo more susreće veliki ocean. Možda riba ostaje jer je more bogato planktonom te je cijeli hranidbeni lanac zadovoljen. Na vrhu hranidbenog lanca ima nekoliko vrsta kitova, dupina, foka te morskih lavova; nećemo niti spominjati obilje morskih pasa i velikih manti. Otoci u Kortezovom moru čvrsti su i preklopljeni u granitne slojeve, te biološke raznolikosti na kopnu mogu biti suptilnije nego u podvodnom carstvu, ali prekrasni izleti u bogate flore ( pustinjske biljke, kaktuse i sukulente) i faune ( uglavnom ptica i gmazova) su uistinu poseban doživljaj.

Kada ići?
Većina ekspedicija organizira se između prosinca i travnja da bi se izbjegli najtopljiji mjeseci i jer je to vrijeme promatranja kitova (iako kitova ima kroz cijelu godinu). U tom razdoblju, sivi kitovi migriraju u to područje svake godine kako bi donijeli na svijet svoje mlade.

Što raditi?
Kako smo već napomenuli, promatranje kitova je glavni interes ovog putovanja. Prekrasan teren pogodan je za ronjenje s bocama, gdje ćete biti oči u oči s kitovima i dupinima, a vrh liste drži ronjenje s morskim lavovima i velikim mantama. Los Islotes- otočić kojeg čine dvije velike stijene ujedno je i Nacionalni park Meksika koji je zapravo kolonija morskih lavova i izvanredno mjesto za ronjenje. Za one koji se ne žele smočiti, nudimo izlete sa našim prirodoslovcima koji će vam objasniti geologiju, ekologiju koncentrirajući se na floru i faunu.

 

JUŽNI PACIFIK

Regija je u stvarnosti kombinacija dva glavna područja: veliki kontinent i otok Australija i Novi Zeland sa pacifičkim otocima – Melanezija, Mikronezija, Polinezija. Južnopacifička ekspedicija krstarenja nudi ravnotežu kulture i prirode. Zbog relativne izoliranosti svih otoka, izvorne tradicionalnosti ima više nego u mnogim drugim regijama. Svakodnevni izleti organiziraju se kako bi gostima dočarali ljepote ovog terena. Izleti se fokusiraju na tematska putovanja sa najvećim naglaskom na koraljne grebene.

Kada ići?
Pacifički otoci i „Aussie“ destinacije nalaze se na južnoj polutci, pa kako su sezone „obrnute’ najbolje razdoblje za ekspediciju je period između lipnja i studenog. Za to vrijeme manje je padalina, iako postoje mogućnosti tropskih ciklona. Itinerari u Tasmaniji su predviđeni na početku i kraju sezone ( ožujak i prosinac) kako bi antarktička struja imala što manji hladni utjecaj .

Što raditi?
Pacifički otoci nude ronjenje kao jedinstveni izbor; tamo ćete naći najčišće more na svijetu, pogotovo u lagunama otoka i atola zaklonjenih koraljnim grebenima. Ne samo da su koraljni grebeni spektakularni, oni su naseljeni morskim stvorenjima koji ulijevaju strahopoštovanje; morskim psima i velikim mantama. U Drugom svjetskom ratu ovo područje bilo je poprište sukoba pa sadrži veliki broj olupina brodova i aviona što ove vode čini vrlo zanimljivima za podvodna istraživanja.Također pozamašan broj povijesnih ostataka iz Drugog svjetskog rata naći ćete i na obali koji dodaje dodatni štih istraživačkoj crti putovanja. Pacifički otoci kolijevka su Polinezijske, Mikronezijske i Malezijske izvorne kulture, te se naši klijenti uključuju u spomenuta kulturna iskustva.

 

BIJELO MORE

Desetljećima Bijelo more je bilo zabranjeno područje, a danas zbog svoje geografske izoliranosti budi veliki interes klijenata. Argiros tim će vas odvesti u Archangelsk i Solovetske Otoke – zapamtite da su Solovetski otoci područje gdje je Staljin izgradio jedan od svojih zloglasnih gulaga. Isto tako, cijelo područje je bilo strateška podmornička baza velike „Crvene Armije“. Ipak, Solovetski otoci najpoznatiji su po svojim manastirima iz 16-og stoljeća koji se zovu Solovetski Manastiri.Ta velika srednjevjekovna utvrda sa svojom fascinatnom i burnom povijesti je nevjerovatno dobro očuvana. Smatra se da su Vikinzi stigli na Bijelo more da bi lovili ribu i trgovali krznom, te tako sve do 13-og stoljeća kada je globalno zahlađenje otežalo pristup tim područjima. 1555. godine, kapetan Richard Chancellor doživio je brodolom u Bijelom Moru dok je tražio sjeverni morski put do Kine. Naravno, nije gubio vrijeme te je dogovorio povlastice trgovine sa Ivanom Groznim, koji je tako otvorio prvo diplomatsko predstavnistvo između Engleske i Rusije, što je rezultiralo time da je prvi svećenik iz prastarog Nikol Karelski Manastira postao prvi ruski ambasador u Engleskoj. Cijela regija je prožeta intrigantom poviješću koju će vam jako dobro opisati naši predavači.

Kada ići?
Najbolji period je od kraja svibnja do kraja kolovoza zbog ugodnog vremena i zbog prirodnog fenomena – bijelih noći tijekom kojih sunce kasno zalazi a rano sviće, te potpuni mrak izostaje.

Što raditi?
Ovo putovanje najčešće kreće iz norveške luke Tromso, nastavlja se kroz North Cape a onda slijedi zanimljivi posjet Murmansku, najvećem gradu sjeverno od Arktičkog kruga. Ovdje možete posjetiti groblje časnika vojnika Savezničkih snaga koji su hrabro čuvali konvoje tijekom Drugog svjetskog rata.

Nadamo se da vam je ovaj kratki osvrt na ekspedicijska krstarenja pomogao izabrati destinaciju po vašoj mjeri. Ugodno putovanje želi vam Argiros!